Uitgelichte afbeelding

Zero waste poetsen! Een review door een HTM-lezer

Het is weer tijd voor een gastblog! Deze keer deelt Lieneke haar ervaring met de zero waste poetsen: tandpasta tabletten. Het verduurzamen van je leven kan soms in hele kleine dingen zitten die je continu doet, zoals tandenpoetsen. Met twee keer per dag je hele leven lang kan je dus met iets dat als heel klein voelt, een hele grote impact maken! Maar hoe werkt dat dan? Eerder schreef ik al een blog over Zero Waste in de badkamer, maar vandaag gaan we het specifiek hebben over de tandpasta tabletten. Lieneke, take it away!

Even kauwen… Ik moet eerlijk bekennen, het was even wennen, in plaats van smeren even kauwen. Maar ik wil niet meer terug. Ik gebruik nu ruim 1,5 jaar tandpastatabletten bij het tanden poetsen. Ik gebruikte altijd een tandpasta voor gevoelige tanden, op advies van mijn tandarts, zo braaf ben ik altijd wel. Bovendien was dit merk tandapasta wel de garantie voor geen pijn. Ik kocht vaak groot in bij mijn favoriete drogisterij, 5 voor 10 euro, soms de Gentle Whitening, soms de Fresh Taste, beide werkte prima. Het verschil heb ik eigenlijk nooit geweten.

En toch… een switch. Ik verdiepte me in een Zero Waste lifestyle en de effecten van plastic. Zowel in verpakkingen als in een product. En ik schrok ervan! Mijn tandarts verkocht me iets wat misschien wel goed voor mij was, maar niet goed voor de natuur. Hoewel… microplastics die in een tandpasta zitten, daar krijg ik dan ook wat van binnen, toch? Wist je trouwens dat we gemiddeld 21 gram plastic per maand eten?!

Dus ik maakte de switch naar Zero waste poetsen met een tandpasta tablet. Ik had gelijk een mooi fris merk te pakken met een pepermunt-achtige smaak. Wel zo wel fijn! Even wennen aan hoe je het gebruikt, maar dat ging gelukkig snel.

Je maakt je tandenborstel nat, neemt een tablet in je mond en kauwt er even op. Zodra het tabletje kapot is, kun je beginnen met tandenpoetsen.

Nadat ik gewend was, was het natuurlijk belangrijk om te weten of naast mijn goede intenties, het ook het juiste effect had. En dat had en heeft het! Ik heb niet alleen geen last van mijn gevoelige tanden, maar ook mijn tandarts is tevreden. Recentelijk ben ik ook geswitcht naar een sonische elektrische tandenborstel van hetzelfde merk en ook daarover is mijn tandarts tevreden. Mijn tandarts heeft mij de laatste keer nog wat advies gegeven over welke variant van de tabletten ik het best kan gebruiken (die met fluoride i.v.m. de bescherming voor je tanden) en hoe ik mijn nieuwe sonische tandenborstel moet gebruiken.

Ik ben om, en jij?

Lieneke van der Wal

Zero waste gids in Leeuwarden
@natuurlijk.lieneke  / @zerowastefriesland

Winkelwagen
Scroll naar boven