Zero waste is een term die zeker thuis hoort in een duurzame leefstijl. Het doel is om geen, of in ieder geval zo weinig mogelijk, afval te creëren. Producten worden niet weggegooid of verbrand, maar gerecycled of hergebruikt. Maar waarom is het belangrijk? En hoe pak je het aan? Waar moet je beginnen? In deze blog vind je een aantal handige zero waste tips voor beginners.
Waarom is zero waste belangrijk?
Als iedereen zero waste zou leven, zou er geen schadelijke uitstoot meer zijn. Ook zou het produceren én consumeren van producten de aarde niet langer negatief beïnvloeden. Dus: Hoe minder afval we produceren, hoe beter voor onze gezondheid en voor het milieu! Dat zijn toch genoeg redenen om in actie te komen. Het is misschien niet zo makkelijk als het klinkt. Maar met de volgende tips kun je een goed begin maken. En je weet… Een goed begin is het halve werk!
Simpele zero waste tips: zo begin je eraan
Tip 1: Neem altijd en overal je eigen boodschappentas mee naartoe
Eigenlijk is deze tip heel simpel: zorg dat je altijd en overal je eigen boodschappentas mee naartoe neemt. Zo voorkom je dat je onverwacht iets koopt en daarbij een plastic tasje van de winkel moet kopen. Dus ook al denk je dat je niks gaat kopen, neem ALTIJD een tas mee. Het liefst natuurlijk één die gemaakt is van een duurzaam materiaal, zoals papier, (eco) katoen of jute. (Hier lees je meer over duurzame tassen.)
Tip 2: Bulk winkels
In veel winkels (zoals supermarkten) is alles verpakt in plastic. Dat is niet wat we willen! We willen juist zo min mogelijk plastic. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over waar je je boodschappen vandaan haalt. Tegenwoordig zijn er steeds meer bulk winkels. Dit zijn winkels die verpakkingsvrij hun producten verkopen, zoals rijst, noten, pasta, granen, etc. Hier neem je dan zelf een pot of bakje mee naartoe en dat wordt dan gevuld. Of ze leveren de producten aan huis. Nog handiger. Hier vindt je een overzicht van de handigste bulkwinkels in Nederland.
Mocht je tóch naar de supermarkt gaan, neem dan altijd je eigen tasjes mee voor bijvoorbeeld groente en fruit en laat de voorverpakte producten staan. Ook op de lokale markt worden producten vaak verpakkingsvrij verkocht (denk aan groenten en fruit). En het is vaak ook nog eens goedkoper dan in de supermarkt.
Tip 3: Consuminderen
Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om minder afval te produceren: simpelweg minder spullen kopen! Denk heel bewust na over of je de spullen wel echt nodig hebt. Heb je die trui wel echt nodig? Misschien kun je wel tweedehands gaan kopen! Of organiseer een kledingruil in de buurt – tips voor een toffe kledingruil vind je hier.
Nog een handige tip is om je eigen flesje water overal mee naartoe te nemen. Dan hoef je deze nooit te kopen als je onderweg bent.
Tip 4: Gebruik al je voedsel en gooi niks weg
Het is doodzonde om voedsel weg te gooien. Probeer precies genoeg eten en drinken te kopen. Heb je toch een keer brood over? Maak er een tosti van! Of bruschetta (bijvoorbeeld volgens dit recept). En wat ook heel belangrijk is om te weten, is dat de houdbaarheidsdatum op producten een ten-minste-houdbaar-tot-datum is. Dit betekent dat je product zeker tot die datum kunt gebruiken en misschien nog wel langer! In plaats van het product meteen weg te gooien, kun je er best even aan ruiken en proeven. Meestal kan het best nog een paar dagen mee.
Tip 5: Scheid je afval
Het is uiteindelijk de bedoeling dat we helemaal geen afval meer produceren, maar tot die tijd is het belangrijk om het afval dat we hebben, goed te scheiden. In dit artikel lees je hoe je op een goede manier afval kunt scheiden.
Tip 6: Geef spullen/kleding/eten weg
Alles wat je niet (meer) gebruikt, heb je niet meer nodig. Ben dus kritisch op de spullen die je al hebt. Heb je een boek gelezen? Geef het aan iemand die het nog graag wil lezen (of leen het bij de bieb in plaats van het te kopen). Heb je kleding die niet meer past? Geef het aan iemand die het wel past. Wil je je interieur updaten? Zet je oude spullen te koop en koop met dat geld ‘nieuwe’ (tweedehands) spullen om je huis mooier te maken. Je kunt je spullen ook verkopen op een rommelmarkt.
Tip 7: Repareer spullen die kapot zijn
Gooi jij apparaten die stuk zijn altijd meteen weg? Niet nodig! Kijk eerst of iemand die je kent het kan maken of ga naar een repair café. Je hoeft altijd meteen iets nieuws aan te schaffen. Beter dus voor je portemonnee én de aarde!
Tip 8: Gebruik duurzame verzorgingsproducten
Groenten en fruit zijn makkelijk te kopen zonder verpakking, maar hoe zit dat met verzorgingsproducten? Hier volgen een aantal voorbeelden van simpele switches die je kunt maken in zero waste verzorgingsproducten.
Tandenborstel: Koop in plaats van een wegwerptandenborstel van plastic, een tandenborstel van bamboe. Op deze website kun je dan ook meteen tandpastatabletjes bestellen. Veel duurzamer dan een tube tandpaste. Koop een zero waste scheermes. Gebruik je wegwerp wattenschijfjes? Stap dan nu over op uitwasbare wattenschijfjes. Maandverband is ook een enorme afvalproducent. In plaats van dit product te gebruiken, kun je overstappen op het gebruik van de menstruatiecup. De laatste tip in het gebruik van zero waste verzorgingsproducten is: maak je make up en andere prodcuten zelf door het gebruik van DIY-recepten. Internet staat er vol mee!
Zo… Je hebt nu een aantal simpele tips gekregen om aan je zero waste lifestyle te beginnen. Maar het aller belangrijkste is dat je de tijd neemt om langzaamaan hierop over te stappen. Houd de uitdaging erin en leg de lat niet te hoog. Het is namelijk best een lifechangeing die je moet toepassen, wil je een zero waste leven leiden. Dus wees lief voor jezelf en neem kleine stapjes tegelijk. En vier vooral de momenten waarop het goed gaat en leer van je fouten. Heel veel succes met het verbeteren van de wereld!