Uitgelichte afbeelding

Zo krijg je zilveren sieraden weer mooi [met maar 2 Ingrediënten!]

Na veel zon, zonnebrand, zee en gewoon de dingen als dagcrème en buitenlucht waren mijn zilveren sieraden helemaal zwart gevlekt geworden. Het kettinkje was volledig geoxideerd, mega zonde! Dit is een sieraad met betekenis dus ik wilde hem graag weer mooi maken. Hup, aan de Google, want dit moest gefixt worden! Al snel kwam ik een aantal trucjes tegen en ging ik aan de slag om het te proberen

Waarom worden zilveren sieraden donker van kleur?

Sieraden worden na een tijdje donkerder van kleur, dit heeft te maken met een chemische reactie van zilver met waterstofsulfide. Dat noemen we: het oxideren van zilver. De mate van verkleuring hangt van twee dingen af: luchtvochtigheid en de zuurtegraad van de huid. Het oxideren is niet erg, het is een natuurlijke reactie en het maakt het sieraad dus ook niet kapot. Eens in de zoveel tijd (afhankelijk van heel veel!) is het gewoon tijd om het een beetje op te poetsen, en in deze blog leggen we je precies uit hoe je dat kan doen!

Ingrediënten

  • 1 el baking soda
  • 100-200mL heet water

Dit heb je ook nog nodig: een stukje aluminiumfolie en een klein kommetje (een yoghurtschaaltje bijvoorbeeld!)

Aan de slag voor zilveren sieraden

  1. Zet water op (of als je een Quooker hebt, vul dan een glaasje met kokend heet water)
  2. Doe precies genoeg aluminiumfolie in het schaaltje waardoor het goed bedekt is. BELANGRIJK: met de matte kant naar boven!
  3. Giet het water op het aluminiumfolie en doe het schepje baking soda erbij. Goed roeren!
  4. Leg nu de sieraden in het bakje en zorg ervoor dat ze het aluminiumfolie raken!
  5. Laat even staan (ligt eraan hoe geoxideerd ze zijn en hoe goed je mengseltje werkt, ik liet het 4 uur liggen voor de zekerheid, maar houdt het zelf in de gaten en kijk wanneer het er goed uit ziet.) Draai de sieraden om als er meerdere kanten geoxideerd zijn.
  6. Voila! Spoel de sieraden af en doe ze om. Tijd om te shinen!

Let op: als je stenen in je sieraad hebt kan het zijn dat deze wat doffer wordt. Ik heb hier zelf echter niks van gemerkt, maar ik wil het wel even gezegd hebben!

Bekijk hier in 1 minuut hoe het moet!

Winkelwagen
Scroll naar boven