Uitgelichte afbeelding

Zo maak jij in 5 stappen je eigen capsule wardrobe

Je kent het vast wel… Je staat in de ochtend voor je kledingkast en weet wéér niet wat je aan wilt. En als je dan eindelijk bedacht hebt dat je die ene leuke trui aan wilt, kun je de trui niet vinden. Er ligt zoveel in je kledingkast dat je het overzicht niet meer hebt. Kun jij je hier in herkennen? Dan heb ik goed nieuws, want in dit artikel geef ik je in een aantal eenvoudige stappen om jouw kledingkast om te toveren in een capsule wardrobe!

Capsule wardrobe

Allereerst neem ik je even mee in de definitie van een capsule wardrobe, want wat is dat nou precies?

Capsule staat voor small & compact. De term is in 1970 bekend geworden door Susie Faux. Zij had in een London een boetiek ‘Capsule’ waarin zij tijdloze kledingitems verkocht, wat volgens haar de echt essentials waren. Het idee van een capsule wardrobe is om een kleine selectie aan kleding te verzamelen die allemaal binnen een bepaald kleurenpallet vallen. Daarnaast is het de bedoeling dat je per seizoen je capsule wardrobe opnieuw selecteert. Je haalt dus in de lente je dikke truien uit je wardrobe en vervangt het voor luchtige shirts. Vanuit capsule wardrobe is de term project 333 gegroeid, wat tegenwoordig een bekend begrip is. Naar mijn mening komt het op hetzelfde neer, alleen staat project 333 concreet voor 33 items in drie maanden tijd. Dit speelt dus ook in op de verandering van je garderobe gedurende verschillende seizoenen.

Voordelen

Voordat je ik je vertel hoe je je wardrobe kunt samenstellen, wil ik je eerst bewust maken van de voordelen die een capsule wardrobe in mijn optiek kent.

  • Je herwaardeert je kleding. In mijn optiek zorgt een capsule wardrobe ervoor dat je je kleding gaat herwaarderen. Hiermee bedoel ik dat je meer waarde in elk item gaat zien omdat je relatief weinig kleding hebt hangen. Je hebt je items zorgvuldig gekozen en ziet dus ook echt de waarde ervan in. Daarnaast zal je items meer dragen waardoor je meer geniet van een item.
  • Het bespaard geld. Doordat je rond de 35 items in je kledingkast hebt, draag je relatief weinig kleding. Wanneer je een volgende keer gaat shoppen, zal je kritischer zijn omdat je kleding moet matchen met de andere 34 items. Daarnaast moet het een item vervangen of echt een toevoeging zijn aan je wardrobe. Hierdoor zal je wellicht minder kleding kopen, en daarmee geld besparen.
  • Geen keuze stress. Doordat je kast niet uitpuilt van de kleding, heb je veel meer overzicht. Dit zorgt er voor mij persoonlijk voor dat ik veel beter kan kiezen wat ik ga dragen aangezien de keus aanzienlijk minder is.
  • Je creativiteit wordt vergroot. Doordat je bijvoorbeeld maar vier broeken hebt, wordt je creatiever met het combineren van kleding. Persoonlijk vind ik dit een extra leuke uitdaging aan een capsule wardrobe omdat je nieuwe combinaties gaat maken. Hierdoor combineer je misschien items met elkaar die je met een overvolle kledingkast niet had gekozen.

Stappenplan tot een capsule wardrobe

Ik heb zelf sinds kort mijn kledingkast omgetoverd in een capsule wardrobe en merk dat er verschillende werkwijzen zijn om dit te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde kleurenlijn aanhouden, zodat het combineren eenvoudiger is. Ook is er een verscheidenheid aan hoeveelheden per productgroep. Persoonlijk ben ik iemand die zich niet zo strikt aan zulke richtlijnen houdt, maar liever aanvoelt wat voor mij prettig voelt en behapbaar is. Ik deel daarom graag mijn ervaring en keuzes met je!

Stap 1: Zoek je kledingkast uit

Als eerste stap vond ik het fijn om mijn kledingkast helemaal uit te zoeken. Hiermee bedoel ik dat je elk kledingitem langs gaat en bepaald of het nog je style is en of je het nog draagt. Hierdoor kun je vooraf al een kleine hoeveelheid kleding aan de kant leggen. Zoek natuurlijk wel een duurzame bestemming voor de kleding die je niet meer draagt, bijvoorbeeld door het weg te geven aan de kringloop.

Stap 2: Bepaal je favoriete items

Nu is het tijd om te starten met het samenstellen van je capsule wardrobe. Je kunt vooraf vastleggen hoeveel items je per productgroep wilt selecteren (zoals: 4x broeken, 2x rokjes, 6x truien etc.). Ik raad je aan om dit niet te doen, maar te kijken en voelen van welke items jij happy wordt. Hierdoor ga je meer kijken naar welke items jij van waarden vindt in plaats van te focussen op een perfecte balans qua hoeveelheid, dit komt later! Selecteer items die echt jouw favorieten zijn omdat je het item bijvoorbeeld heel mooi vindt, het een emotionele waarde heeft of omdat je het heel vaak draagt.

Stap 3: Selecteer veel gedragen items

Vervolgens kun je kijken naar items die je veel draagt, bijvoorbeeld een jeans of basic coltrui. Misschien zijn dit niet per se je favoriete items, maar combineer je ze wel veel met je favoriete items. Dit zijn dus essentiële items voor in je capsule wardrobe om je nieuwe garderobe te doen slagen. Anders heb je allemaal items die individueel leuk zijn, maar niet te combineren zijn.

Stap 4: Vul je selectie aan en combineren

Daarna is het tijd om te kijken naar de selectie die je nu hebt. Maak een turflijst waarbij je alle productgroepen opschrijft. Vervolgens turf je hoeveel items je per productgroep nu geselecteerd hebt. Bekijk je turf lijst, op hoeveel items zit je? Is dit in balans met jouw style? Als je bijvoorbeeld veel broeken draagt en nu 6x jurkjes en 2x broeken hebt, is dit voor jou waarschijnlijk nog niet de perfecte balans. Kijk ook naar de verhouding tussen onderstukken en bovenstukken. Onderstukken draag je waarschijnlijk vaker dan bovenstukken, zorg dus dat je bijvoorbeeld meer bovenstukken in je kast hebt dan broeken. Daarnaast is het goed om elk item af te gaan en te bekijken of je het met de andere items kunt combineren. Welke items missen er nog? Kijk of je dit nog kan aanvullen of vervangen voor een item dat toch niet geschikt is voor je capsule wardrobe. Deze stap vraagt om wat meer tijd, dus neem die tijd ook!

Stap 5: Ervaar jouw capsule wardrobe  

Als laatst is het belangrijk om je samengesteld capsule wardrobe te bekijken en te bepalen of dit goed voor je voelt. Stel jezelf vragen als: Is het makkelijk te combineren? Ben je tevreden met de hoeveelheid (per productgroep)? Zijn het items die je met veel plezier draagt? Als je hier allemaal ja op kunt antwoorden is jouw eigen capsule wardrobe af. Ofnaja, af…. in mijn optiek is het dynamisch en kun je het niet in 1 keer perfect doen. Probeer het bijvoorbeeld een week lang en reflecteer daarna of er items zijn die je mist of die toch niet geschikt zijn voor je capsule wardrobe. Kijk wat voor jou werkt!

Nog enkele aandachtspunten:
  • Om te zorgen dat je in de zomer met 25 graden niet in je warme trui loopt, is het verstandig om deze stappen ongeveer elke 3 maanden te doorloop.
  • Met het artikel van Dagmar over het duurzaam omgaan met je kleding zorg je er ook nog eens voor dat je kleding langer draagbaar blijft. Hierdoor hoef je je garderobe dus minder vaak aan te vullen.
  • Gooi je overige kleding niet meteen weg. Bekijk eerst of een capsule wardrobe voor jou werkt. Doordat je je kledingkast blijft aanvullen is het belangrijk om echt zeker te zijn dat een item niet meer bij jou past voordat je het weggooit.
  • De praktische productgroepen tellen niet mee, zoals: ondergoed, sokken, sport- en slaapkleding. Je kunt er voor kiezen om jassen, tassen en schoenen ook hieronder te schalen.

Hopelijk heb ik jou wat handvaten kunnen geven om jouw persoonlijke capsule wardrobe te maken. Hiermee zal je je kledingitems nog meer gaan waarderen! En onthoudt, maak het behapbaar voor jezelf! Het is ook helemaal oké om te beginnen met bijvoorbeeld 70 items, wees lief voor jezelf 😊

Misschien vind je het leuk om te weten, mijn capsule wardrobe bestaat uiteindelijk uit 35 items: 5x broeken, 3x rokjes, 1x broekpak, 3x jurken, 12x shirts, 1x blouse, 4 truien, 2 blazers, 1x jas en 3x schoenen.

Winkelwagen
Scroll naar boven