Uitgelichte afbeelding

Zo organiseer je een kledingruil

Een overvolle kledingkast, alle hangers die volhangen, de planken die uitpuilen, maar tegelijkertijd wil je toch ook wat variatie in je assortiment aan kleren aanbrengen en ben je bezig met ontspullen en goed zorgen voor de planeet. Wat doe je dan? Organiseer een kledingruil!  

Wat is een kledingruil?

Het concept van een kledingruil is heel simpel. Het zit ook al in de naam. Je ruilt gewoonweg kleding om met anderen. Je kan dit doen met mensen die in je buurt wonen, een groep vriendinnen, studiegenootjes, collega’s, random mensen die interesse hebben en je kan het zo gek ook niet bedenken of het is wel mogelijk. Er bestaan verschillende varianten op het concept. 

Allereerst is het mogelijk dat je het bij iemand thuis doet. Iedereen neemt wat kledingitems mee en past elkaars kleding. En wie weet kunnen jullie dus verschillende items uitwisselen. De kledingruil kan overal worden georganiseerd – bij iemand thuis, in een buurthuis, op kantoor…. In coronatijd werd ook de kettingkledingruil in leven geroepen. Je geeft dan tassen met kleding op een logische route (qua adres) aan elkaar door. Je hebt dan telkens per persoon 3 dagen om te ‘shoppen’ voor je de tas naar het volgende adres brengt. En het leuke aan een kledingruil is dat het ook niet 1 op 1 hoeft. De een vindt soms 3 items leuk terwijl de ander maar 1 item leuk vindt. Dit hoort erbij. 

Tips voor een goede kledingruil

1) Zorg voor goede kleding – schoon en schadevrij

Een kledingruil is alleen leuk als je ook echt iets hebt om te ruilen. Daarnaast is het fijn als de kledingitems lekker ruiken, er schoon uitzien en nog in goede staat zijn. 

2) Niet teveel en niet te weinig items

Lekkere tip dit hè? Want wat is nou teveel en wat is nou te weinig. Ik schrijf deze toch op, omdat je niet wil dat je nauwelijks kleding hebt om echt te kunnen ruilen als je met een groepje bent. Tegelijkertijd wordt het chaos als er teveel kledingstukken zijn. Maak daarom afspraken over de hoeveelheid kledingstukken die iedereen minimaal/maximaal meeneemt.

3) Bepaal de groepsgrootte

Net als dat je de hoeveelheid kledingitems zelf in de hand hebt, heb je ook in de hand met hoeveel mensen je de ruil wil organiseren. Er zijn veel leuke locaties waar je het zou kunnen organiseren (cafés, buurthuizen), maar het kan ook gewoon bij iemand thuis. Dat doe ik zelf meestal ook, haha. De ideale plek hangt vooral af van wat jouw eigen voorkeur is. Wil je het groter maken? Of hou je van klein bij je thuis? 

4) Verdeel de ruil in rondes

Het handigste is om de ruil een beetje gestructureerd te laten verlopen. Zorg daarom voor de rondes; kijken, passen, kiezen en verdelen. Op deze manier zorg je ervoor dat niet iedereen half met wat anders bezig is, maar kan je met z’n allen het proces van de kledingruil doorlopen. 

5) Verdelen van de kleding

Het kan zijn dat meerdere mensen hetzelfde kledingstuk willen hebben. Zorg dat je hier van tevoren afspraken over maakt. Hoe gaan jullie het dan verdelen? Het kan zijn dat je gewoon gaat dobbelen of dat je het houdt bij ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Ik hoop natuurlijk dat het allemaal gewoon vol liefde, vrede en een gunfactor geregeld kan worden. Dobbelen en loten kan altijd nog 

6) Verzin wat je met de overige kleding doet

Na een ruil blijft er bijna altijd wel kleding over. Bedenk hier ook van tevoren een oplossing voor. Gaan jullie nog een ruil organiseren? Breng je het naar het Leger des Heils? Breng je het naar de kringloop? Handig om hier van tevoren al over nagedacht te hebben! 

Kledingruil en duurzaamheid

De modeindustrie is een enorm logge en grote industrie vol greenwashing. Hierdoor vind ik het vaak lastig om me op een duurzame manier te navigeren door de modewereld. Elk jaar wordt gigantisch veel kleding (bij)gemaakt en dat komt de duurzaamheid nou niet echt ten goede. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veel van die kleding ongedragen blijft. Soms worden deze overschotten gedoneerd, maar meestal worden ze helaas weggegooid en verbrand. Door kleding te kopen bij transparante, duurzame en eerlijke merken kan je je steentje bijdragen. Zo heb je hier een blog over duurzame spijkerbroeken. Helaas zijn de prijzen bij mij daarvan vaak net iets te hoog en het komt mijn minimalisme niet ten goede. Daarom koop ik graag mijn kleding tweedehands of organiseer ik een kledingruil. Op deze manier geef je kleding een tweede leven en hoef je niet telkens nieuwe items te kopen. Goed voor de planeet en je portemonnee. Dus ik kan het iedereen aanraden. Wanneer doen we met Happy Times een kledingruil 😉 ? 

Liefs,
Roos

Winkelwagen
Scroll naar boven