Uitgelichte afbeelding

Zwerfafval opruimen: maak het makkelijk met deze 8 tips

Zwerfafval in de stad, het park, het natuurgebied: waar je ook bent, je ontkomt er bijna niet aan. Wist je dat alleen in Nederland al zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat belandt? 50 miljoen kilo! 🤯 

Zwerfafval trekt ongedierte aan en is ontzettend slecht voor de natuur: het vervuilt de grond, is gevaarlijk voor dieren en kan via de wind en rivieren bijdragen aan de plasticsoep. Ook niet onbelangrijk: het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Wat we met zo veel geld wel niet zouden kunnen doen… 

Zwerfafval opruimen: wat kun jij doen? 

Samen werken we aan een schonere wereld. Het klinkt zo cliché, maar alle kleine beetjes helpen. We hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet hoe jij kan helpen om zwerfafval te verminderen. 

1. Beperk je eigen afval

Hoe minder afval je produceert, hoe minder er op straat kan belanden. Hier vind je een aantal handige zero waste tips voor beginners

2. Maak er een gewoonte van 

Probeer er een gewoonte van te maken om afval op te rapen als je iets tegenkomt. Neem bijv. een (herbruikbaar) zakje mee, in je tas of jaszak. Bij de eerstvolgende vuilnisbak kun je het gewoon weggooien. Kleine moeite met een mooi effect! 

3. Maak een opruim-wandeling 

Wandelen is hartstikke gezond en goed voor je – én goed voor het milieu als je onderweg nog zwerfafval gaat opruimen. Ga samen met vrienden voor wat extra gezelligheid of maak er een leuk en duurzaam uitje met je gezin van. Een mini wedstrijd maakt het nog leuker: wie na een half uurtje de meeste troep heeft opgeruimd, heeft gewonnen! 

4. Laat de nieuwe generaties zien hoe het moet 

Kinderen kopiëren alles wat we doen, dat is heel normaal. En: goed voorbeeld doet goed volgen. Werk je met kinderen? Neem dan eens een kijke bij Aan De Slag met Afval, hier vind je toffe acties en zelfs lesmateriaal om kinderen spelenderwijs te leren over afval. Nog een tof idee om kinderen enthousiast te maken over het opruimen van zwerfafval: deze trash bingo van Brabantia!

5. Meld overlast bij de gemeente

Kom je vaker (veel) zwerfafval tegen in je buurt? Meld de rommel bij de gemeente zodat ze er wat aan kunnen doen. Dit kun je doen via de website van de gemeente of via apps zoals BuitenBeter en Verbeter de buurt. Zo weet je zeker dat je melding bij de juiste mensen terecht komt. 

6. Kom in actie tegen afval 

Er zijn onwijs veel acties om zwerfafval tegen te gaan, mensen te inspireren en vooral te mobiliseren. Op Nederland Schoon vind je allemaal succesvolle acties en voorbeelden. Als je op deze pagina een nieuwe actie in jouw gebied aanmaakt, kun je gratis spullen krijgen (bijv. een grijper) zodat je nog makkelijker afval kan oprapen. Ook kun je meedoen met acties zoals de jaarlijkse Beach Cleanup Tour.

7. Vraag een gratis grijper aan bij de gemeente

De overheid is er natuurlijk super blij mee als je wilt helpen met het opruimen van zwerfafval. Daarom kun je bij veel gemeentes gratis afvalgrijpers aanvragen of lenen. Super handig! 

8. Gooi niks op straat 🙂 

Afval hoort altijd in de vuilnisbak, dat weet jij natuurlijk! Je kunt ook nog een stapje verder gaan en ook andere mensen aanspreken als ze iets op straat gooien. Winkels en horeca zijn zelfs verplicht om de omgeving van hun zaak schoon te houden, dus ook hier mag je zeker iets zeggen als je veel afval op straat ziet. 

Ruim jij wel eens zwerfafval op in jouw buurt? Het is maar een kleine moeite, maar elk klein beetje helpt! Heb je nog meer tips of ervaringen, deel ze dan vooral in de comments of via social media – vinden we leuk! 

Winkelwagen
Scroll naar boven